Mutakylvyt

San Pedron mutakylvyt ja Mar Menor "Sea of Health"!

Mar Menor on suosittu kohde sen loistavista harrastusmahdollisuuksista, kalastuksesta sekä upeiden rantojen ansiosta, mutta se tunnetaan myös nimellä ”sea of health”, sillä sen vedet ovat lämpimiä, suolapitoisuus on korkea ja sen mudalla on terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Mudan terapeuttiset ominaisuudet on tunnettu jo antiikin ajoista ja sitä on käytetty niin lääketieteellisiin tarkoituksiin kuin myös kauneushoitoihin jo tuhansia vuosia. Erityiset ilmastolliset olosuhteet ja ympäröivien suolajärvien vaikutuksesta Mar Menorista löytyy mutaesiintymiä, joissa on korkea pitoisuus positiivisesti varautuneita ioneita, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja fluoridia joiden lisäksi negatiivisesti varautuneita ioneita, klooria ja sulfaattia, jotka yhdessä hyvin hienon hiekan kanssa luovat mutaa, jolla on terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Mutaesiintymiä on useissa paikoissa Mar Menorin reunamilla, kuten Las Charcasissa, Baños de Lodo de lo Paganissa San Pedro del Pinatarissa, Marchamalon suolatasangoilla La Mangan eteläpäässä sekä La Manga del Mar Menorissa, Playa Paraison läheisissä suolajärvissä.

San Pedro del Pinatarissa sijaitseva alue nimeltä Las Charcas on suosituin kohde mutakylvyille ja tälle alueelle on rakennettu mutakylpykeskuksia. Alueella vierailevat näkevät puisia laitureita, joilta laskeutuu tikkaat veteen, jonka pohjasta voi kaivaa tätä hienoa ja silkkisen pehmeää, mineraali- ja ravinnepitoista mutaa. Muta levitetään iholle, jonka jälkeen vedestä noustaan pois päällystetylle alueelle tai rannalle, jossa mudan annetaan kuivua ennen kuin se huuhdotaan pois. On suositeltavaa kokeilla mudan vaikutusta ensin pienellä ihoalueella, sillä erilaiset ihotyypit saattavat reagoida siihen eri tavoilla.

Paikallisen legendan mukaan parhaan hyödyn mutakylvyistä saa levittämällä mudan iholleen ja kävelemällä 3 km matkan Molino de la Calceteran tuulimyllylle ja takaisin ennen kuin huuhtoo mudan pois samassa paikassa, josta sen alun perin keräsikin, mutta ei ikinä itse Mar Menorissa. Legendan mukaan toimitus olisi hyvä toistaa ainakin 9 kertaa loman aikana, mutta jos ei aika riitä yhdeksään mutakylpyyn ja kävelyyn, olisi varmistuttava, että hoitoja olisi ainakin pariton määrä. Paikallisten mukaan tässä on salaisuus hyvään terveyteen.

Käytännön vinkkinä olisi suotavaa valita lämmin päivä kylpemistä varten, ja jos aiot kävellä tyylimyllylle, ota mukaan hyvät kengät, auringolta suojaava hattu ja aurinkolasit sekä ota mukaan vettä, sillä kuuden kilometrin kävely on pitkä matka kuumana päivänä.