Ruoka ja juoma

Kulinaarista nautintoa  Costa Blancan alueen perinteikäs ruokakulttuuri

Maan tai meren tuotteita, paljon on maistettavaa: Alcoyn persikat, Elchen taatelit, Villajoyosan suklaa tai Ibin jäätelö. Mainittakoon myös Dénian katkaravut, tai Guardamar del Seguran ravut, jolla alueella kasvaa myös ñora-paprika ja granaattiomena.

Kata pöytääsi kunnon riisiateria. Kokeila calderoa, joka on riisistä, ñora-paprikasta ja eri kalalajeista valmistettu riisiruoka, el arroz a banda, kalaliemessä kypsennetty riisi, joka tarjotaan aliolin kera, tai arroz con costra, jolloin riisiin lisätään eri makkaralajeja ja kananmunaa. Riisiruokiin lisätään myös kaninlihaa tai etanoita tai ne tarjoillaan tyyliin ”amb fesols y naps”, jolloin riisi tarjotaan papujen ja lantun kera. Sisämaan alueilla herkutellaan coca-leivonnaisilla, gazpacho-keitolla, olleta-muhennoksella, joka valmistetaan pavuista, riisistä ja vihanneksista sekä pelotas-lihapullilla. Älä lähde kokeilematta Vega Bajan laadustaan tunnettua latva-artisokkaa.

Costa Blancan keittotaidon huippuedustaja on Quique Dacosta. Hänen Deniassa sijaitseva ravintolansa on yksi harvoja Michelinin kolmen tähden ravintoloita Espanjassa. Toisen huipputaitajan löydämme Eldasta: Paco Torreblanca on Euroopan paras sokerileipuri.

Ainutlaatuisia gastronomisia tuotteita 

Perinteet, hyvä kasvumaa ja loistava ilmasto ovat monien Costa Blanca-rannikon eri alueilla kasvavien tai siellä tuotettujen alkuperämerkinnän omaavien tuotteiden salaisuus (Denominación de Origen). Täältä löydämme ainutlaatuisia tuotteita, kuten esimerkiksi vuoristokirsikat (Cerezas de la Montaña), Callosa d’Ensarrián nisperot sekä Vinalopónissa kasvatetut viinirypäleet. Löydät myös käsintehtyjä makeisia, kuten Jijonan ja Alicanten mantelimakeiset (Turrón) tai Alicanten väkijuomat, joihin kuuluvat maakunnan neljä alueella tuoettua likööriä.

Viinit Alicanten ja Murcian laadukas viinitarjonta

Alicanten viineillä on myös alkuperäismerkintä. Viinitarhat ja suurimmat viinintuottajat ovat Vinalopón, las Marinaksen ja El Comatitin alueilla. Alueen puna-, valko- ja roséviinit tai mistelaliköörit (rypälemehusta, alkoholista, sokerista ja mausteista valmistettu likööri) ovat saaneet useita laatupalkintoja. El Fondillón-viini, joka valmistetaan Monastrell-rypäleestä, tuotetaan ainoastaan Alicantessa ja sitä pidetään yhtenä Euroopan Unionin ylellisyystuoteena.

Itärannikon viineissä on joku seuraavista laatumerkinnöistä: Alicante, Valencia, Jumilla, Utiel-Requena sekä Yecla, jotka ovat melko erilaisia viinejä. Alicantesta tulevat viinit ovat punaisia tai rosé-viinejä, joissa on korkeahko alkoholipitoisuus, 12-16%. Valencian viinit ovat tyypillisesti valkoviinejä, kuivia sekä hyvin raikkaita.

Jumillan viinit (Murcian alue) ovat helppoja tunnistaa, sillä ne ovat tammitynnyreissä kypsytettyjä. Alkoholipitoisuus on korkea sekä ne ovat tummanpunaisia ja paksuja.

Yeclan viinit ovat punaisia tai rosé-viinejä, niiden alkoholipitoisuus on 13-15% ja maku on hyvin miellyttävä ja mieto.